Skandinavias største vindtunnel

I en vindtunnel vil en kunne oppleve å fly på en luftstrøm (med hastighet opp mot 300 km/t) i trygge og kontrollerte omgivelser hvor vindhastigheten simuleres eksakt som opplevelsen for en fallskjermhopper i fritt fall. Å fly i vindtunnel er en unik opplevelse som nær sagt alle kan få være med på alt fra barnefamilier til bedriftsarrangementer, hotellgjester mv, fallskjermhoppere og de som driver med tunnelflying som konkurranseidrett.
Aas-Jakobsen er byggteknisk rådgiver for byggherren. Prosjektet er delt inn i 3 kontrakter: - Anleggskontrakt - graving, spunting og plasstøpt betong -Byggkontrakt - tak og dekkeelementer, fasader og innredning -Vindtunnel kontrakt - selve teknikken for vindtunnellen Aas-Jakobsen har laget andbudsdokumenter til anleggs- og byggkontrakten. I tillegg har vi detaljprosjektert anleggskontrakten. Geovita er engasjert som geoteknisk rådgiver.
Vindtunnelen består av ett bygg som er ca 35m høyt hvorav ca 15m er plassert under bakken. Inntill vindtunnelen er det ett administrasjonsbygg på ca 400m2 + messanin. Administrasjonsbygget består av resepsjon, publikumsområde og konferanserom.
I dette prosjektet har det vært spesielt utfordrende å bygge 15m under bakken. Byggegropen er etablert med spunt og innvendig avstivning. Gulvet ligger ca 4.0m under grunnvannstanden.
Vindtunnelen skal åpne våren 2019. Dette blir ett opplevelsessenter verdt å besøke. Opplevelsessenteret som får navnet Modern Actvity Center (MAC) skal også tilby andre aktiviteter som Augmentet Reality simulatorer og klatrevegg. Daglig leder i MAC, Ignacio Martinez, har lang fartstid som instruktør i vindtunnel og konkurrer i vindtunellflying på internasjonalt nivå

FAKTA

 • Prosjektnavn:
  Vindtunnel Gardermoen
 • Prosjektperiode:
  2017-
 • Byggherre:
  Møller Eiendom
 • Oppdragsgiver:
  Møller Eiendom
 • Kort oppsummert:
  Byggteknisk prosjektering
 • Omfang/kostnadsramme:
  ca 80 mill

TJENESTER Bygg

KONTAKTPERSON

Per Erik Medhus
Direktør Bygg
pem@aaj.no
+47 905 90 973