1915 Çanakkale i Tyrkia – verdens lengste hengebru

Dr. Ing A. Aas-Jakobsen AS (Norge) og Arup (UK) kombinerer sin internasjonale kunnskap om lange bruer, konstruksjonsteknikk og geoteknikk for å gjøre uavhengig designsjekk av det som blir verdens lengste hengebru. 1915 Çanakkale vil ha et hovedspenn på 2023m og en tårnhøyde på 318m, og blir dermed den første brua i verden med et hovedspenn på over 2000 m.

Byggingen er allerede i gang og brua ligger nær den historiske byen Gallipoli, 250 km syd-vest for Istanbul. Den vil knytte sammen det asiatiske og europeiske kontinentet og blir en del av den nye motorveien mellom Kınalı and Savaştepe.

Hovedutfordringen med designet, ved siden av selve lengden på bruspennet, er aerodynamisk stabilitet. For å håndtere dette er det valgt å bruke et splittet tverrsnitt og oppførselen har blitt dokumentert gjennom omfattende vindtunnelforsøk. De geotekniske forholdene på stedet er også utfordrende og brua ligger i et jordskjelvutsatt område av Tyrkia.

“Dette rekordspennet utfordrer grensene for dagens hengebrudesign. Vår målrettede innsats gjennom lang tid har gjort at vi nå er en del av dette prosjektet og bidrar med vår ekspertkunnskap innen aerodynamikk, kabelsystemer og brudekker for lang-spenns-bruer” sier Svein Erik Jakobsen, leder for bruavdelingen hos Aas-Jakobsen.

“Highly skilled expertise has been gathered together and led by Arup to provide independent verification to all aspects of this exceptional bridge. We are proud to contribute to such a landmark project that allows us to use our specialist skills in geotechnical, seismic, ship impact and long span bridge engineering to the full” sier Matt Carter, Global Bridge Skills leder for Arup.

Brua blir bygget av et Joint Venture som består av Daelim, Limak, SK and Yapı Merkezi fra Tyrkia og Sør Korea på oppdrag for Vegdirektoratet i Tyrkia (KGM).

Konsesjonsinnehaver er Çanakkale Otoyol ve Köprüsü İnşaat Yatırım ve İşletme A.Ş. (ÇOK AŞ).

Fakta:
Navn: 1915 Çanakkale Bridge
Sted: Çanakkale, Turkey
Oppdragsgiver: General Directorate of Highways (KGM) of Ministry of Transport, Maritime Affairs and Communications
Konsesjonsinnehaver: Çanakkale Otoyol ve Köprüsü İnşaat Yatırım ve İşletme A.Ş. (ÇOK AŞ)
Totalentreprenør: DLSY JV, som består av Daelim, Limak, SK and Yapı Merkezi.
Dato for ferdigstillelse: 2023
Hovedspenn: 2.023m
Tårn høyde: 318m
Total lengde: 3.563km (hengebru) + 1,045km tilkomstbruer
Form på brudekke: Splittet aerodynamisk kassetversnitt
Uavhengige sjekkere: Dr.Ing A. Aas-Jakobsen AS og Arup
Mer informasjon: http://www.1915canakkale.com/


Illustrasjon: Dealim


Illustrasjon: Dealim

KONTAKTPERSON

Trond Hagen
Administrerende Direktør
tah@aaj.no
+47 917 83 600

Adresse:
Lilleakerveien 4 A, inngang 2
0283 Oslo

Telefon sentralbord:
+47 22 51 30 00

E-post:
post@aaj.no